Lommeur til 200 mio. [Verdens dyreste lommeur]

Hvor meget kan verdens dyreste lommeur koste? Alle har hørt om luxus ure fx fra Rolex. Sådan et ur starter omkring 35.000 danske kroner. Ikke meget mere end en afrundingsfejl på de astronomiske 200 millioner som No. 160 Grand Compilation fra Breguet er vurderet til at koste hvis det nogensinde skulle blive solgt. Uret er også kendt under navnet Marie-Antoinette og The Queen.

Vi ved alle sammen at et ur ikke bliver 100 gange bedre fordi du betaler 100 gange mere. Det gælder stort set uanset hvad du køber. Ofte betaler man langt mere for en to procent forbedring af kvaliteten i den høje ende end man gør for en fordobling af kvaliteten i den lave ende. Ingen steder er det mere rigtigt end når man taler om luksus ure. Du kan købe et ur for 100 kr. og det kan vise dig tiden med fremragende præcision. Ofte ser ure i denne prisklasse også helt acceptable ud. De fleste mennesker vil være glade og tilfredse med sådan et ur. For 100 kr. har du 90% af det perfekte ur. Hvis du vil have de sidste 10% skal du regne med at betale 1000 gange mere. I mange tilfælde endnu mere.

Verdens dyreste lommeur

Generelt er det der koster i et luksusur ting som dyre metaller, håndlavede detaljer og begrænsede antal der kan gøre uret til en samlervare. Hvis du snakker brugte ure kan en ting som urets historie også komme i spil. Med et ur som No. 160 har man det hele. Ikke blot er dette et unikt ur der er flere hundrede år gammelt, det er lavet af håndpoleret guld og har en historie der involvere en fransk dronning, en svensk greve, en schweizisk urmager og en kunsttyv.

Uret blev færdiggjort i 1827. Man skulle tro at historien starter heromkring. Uret blev bestilt i 1783 af Axel von Fersen der var en svensk greve. Der skulle altså gå 44 år fra bestilling til uret blev færdigt. Uret blev bestilt som gave til Frankrigs dronning Marie-Antoinette, men både dronningen og greven var begge døde før uret var færdigt. Da uret blev lavet indeholdt det alle kendte komplikationer. Urværket indholder 823 enkelte dele der alle er produceret, finjusteret og poleret i hånden. Fordi værket er så unikt valgte man at give uret en urskive af glas så urværket ikke var skjult.

Uret har været solgt mange gange og været i flere forskellige samleres besiddelse. I 1925 testamenterede den sidste ejer uret til The Museum for Islamic Art i Jerusalem sammen med 56 andre ure. I 1983 blev uret stjålet af en kunstyv. Uret blev først genfundet i 2007 og i mellemtiden havde Breguet besluttet at producere en kopi der har fået nummeret 1160.

Et ur som dette er i en klasse helt for sig selv. I mange år har uret været verdens dyreste, men i 2019 blev et dyrere ur solgt på auktion. Mange urentusiaster drømmer om No. 160 Grand Compilation fra Breguet og med god grund. Men det må blive ved drømmen for der er kun ét af verdens dyreste lommeur.

Du kan finde vores produkter her:

Skriv en kommentar