Tǒngyī jī xīn – Kina ure

“Made in China”. Om vi kan lide det eller ej står Kina for produktionen af mange af de billige varer vi køber og bruger hver dag. Tanken om Kina ure er næppe noget der imponerer nogen. Men der er en klasse af urværker der skiller sig ud fra mængden af billige kinesiske kopier. Op gennem tredserne producerede kineserne mest billige kopier af sweisiske urværker, men det kinesiske standard urværk (Tǒngyī jī xīn) er en familie af mekanismer designet af kinesiske ingeniører til den almindelige kinesiske befolkning.

Timex lancerede sidste år uret “Marlin”, der netop benytter en variation af det kinesiske standard urværk.

Målet for urværket var at designe en mekanisme med så få dele som muligt uden at gå på kompromis med præcisionen. Et kinesisk standard urværk har minimum 17 juveler, slår 21600 gange i timen, har en 40 timers energireserve og er præcist inden for 30 sekunder om dagen. Det er langt fra et urværk der spiller i samme liga som sweisisk eller japansk topkvalitet. Men det har heller aldrig været meningen. Det er et urværk som kinerserne kunne præsenterer for en befolkning der er både større og mere forskellig en nogen anden i verden. Det er et urværk der tjener sammen mål som folkevognen eller Seiko 5, men med en målgruppe der er bredere end nogen anden. Det er ikke et urværk der imponerer en urmager. Men det er et pålideligt urværk der er nemt at vedligeholde og bliver ved med at slå. Man er tit fristet til at have højere tanker om et urværk jo flere små dele det har. Men der er en elegance ved et urværk der kan løse den samme opgave med færre dele. Du skal i hvert fald ikke være bange for Kina ure.

Seagull 1963
Seagull 1963 manuel kronograf

Et godt eksemel på gode kinesiske ure er mærket Seagull. De har opkøbt maskiner fra Schweiz og producere altså de samme urværker, men til en billigere pris. Med den lavere pris kan følge et ringere finish, men kvaliteten af deres urværker er ikke meget anderledes. Et godt eksempel er Seagull 1963 som er et mekanisk armbåndsur med stopursfunktion vi sælger her på siden. Der findes ikke et lignende ur i samme prisklasse. Tilgengæld er det heller ikke det samme luksusprodukt som et Rolex.

Hvis du føler dig fristet af et mekanisk lommeur med kinesisk urværk skal du være velkommen til at checke shoppen ud.

Skriv en kommentar