Hvad er en juvel i et mekanisk ur?

Kort sagt handler juveler i ure om at minimere slid. Et mekanisk ur slår typisk mellem 36000 og 18000 slag i timen. Det giver rigtig meget bevægelse. Hvis du går med dit ur hver dag så arbejder det 24 timer i døgnet. Man har brug for et godt leje der både kan modvirke slid og fjerne friktion. Derfor bruger man stenlejer – altså lejer lavet af ædelsten. Normalt er ure designet med mellem 15 og 30 juveler på de steder der er mest udsat for slid. Juveler er lavet af et meget hårdt materiale, fx syntetisk fremstillet rubin. Den hårdhed betyder at der ikke slides metal væk der hvor en aksel ender.

Ægte og syntetiske ædelstene

Det fleste af os ved at diamanter og andre ædelstene er et af de hårdeste materialer der findes. På Mohs skala har en diamant en hårdhed på 10 mens en syntetisk rubin ligger på 9. Tidligere brugte man ægte ædelstene i urværker, men langt hovedparten går i dag til smykkeindustrien. Prisen på ægte stene er også langt højere en de kunstige.

I starten af 1900-tallet begyndte man at eksperimentere med at fremstille syntetiske ædelstene af samme stoffer som de ægte stene består af. Før Anden Verdenskrig var man i stand til at producere alle de juveler urindustrien skulle bruge i Tyskland, Frankrig og Schweiz. Under krigen optog England produktionen da de ellers ikke kunne modtage de sten de skulle bruge.

Syntetiske rubiner er fremstillet af korund der er en form for ren krystalliseret aluminiumsoxid. Uden tilsætning giver det en hvid sten så ofte tilsættes chromoxid for at få den røde farve der ses i syntetiske  rubiner i mange ure. Aluminumsoxid er et hvidt pulver der kan udvindes fra aluminiumsholdig lerjord. Ved høj temperatur smeltes pulveret og man kan samle sig en krystal, dråbe for dråbe. Herefter slibes den syntetiske ædelsten til den ønskede form.

Juveler og friktion

En anden vigtige opgave er at nedsætte friktion. Juvelerne er poleret i høj grad så alle dele løber let. Det betyder at der spildes mindre energi og uret kan have en længere energireserve. Energireserven for et mekanisk ur er et tal der fortæller hvor mange timer et ur kan gå på en fuldt optrukket fjeder. 40 timer er meget normalt. For et manuelt ur betyder det at du kan vente 40 timer med at trække dit ur op. For et automatisk urværk betyder det at du kan lægge uret fra dig i 40 timer uden at det går i stå. Hvis du fx bruger et andet ur i et par dage kan du tage dit automatiske ur frem igen uden at skulle stille det.

Når et mekanisk ur skal til service er en af de vigtigste ting urmageren gør at give olie ved juvelerne. Man giver juvelerne olie fordi de selvfølgelig sidder dér hvor der sker mest bevægelse. Men en juvel er typisk også designet til at kunne holde på en lille mængde olie. En klassisk fejl for en uerfaren eller hobby urmager er at give for meget olie. Altså mere en juvelen er designet til at klare. Får uret for meget olie samler olien skidt, bliver tyktflydende og øger friktionen. Hvis uret får mere olie en det skal have går det hurtigere i stå og skal oftere til service.

Juveler og værdien af et mekanisk ur

Man kan umiddelbart tænke at juveler øger et urs værdi. Det er også tilfældet men ikke fordi juveler er dyre. Stenen i sig selv giver ikke nogen særlig værdi til uret. Men sten øger i høj grad urets funktion. Urværkets kvalitet og funktion er en stor del af urets værdi. Typisk er flere juveler bedre. Men ikke nødvendigvis. I nogle dele af uret er gearingen sådan at der faktisk ikke sker ret meget bevægelse. Vi ved alle sammen at timeviseren kun laver én omdrejning på 12 timer. Her kan der godt være en juvel men det er ikke strengt taget nødvendigt.

Er du interesseret i at købe et lommeur kan du se vores udvalg her.

Skriv en kommentar