Det betyder teksten på antikke lommeure

Der findes et hav af symboler og inskriptioner på gamle lommeure. Her forsøger vi at samle forklaringer på nogle af udtrykkene. De små stempler og tekststykker kan sige meget om uret og hjælpe med at forstå mere om urets historie og oprindelse. Artiklen opdateres løbende.

Rubis

Rubis betyder ganske enkelt rubin. De kendes også som juveller. Der står tit et tal ved siden af der betegner hvor mange rubiner der er i uret. Antallet af rubiner kan være ret afgørende for hvor godt uret holder tiden og hvordan det holder til mange års slid. Rubiner sider der hvor der kan opstå slid i et ur. De er lavet af et meget hårdt materiale der ikke bliver slidt så nemt. Antallet af rubiner i et antik lommeur er derfor meget vigtigt.

Remontoir

Remontoir er fransk. Mange tror at det er mærket på uret, men det siger noget om hvordan man trækker uret op. De fleste moderne ure er af denne type. I gamle dage trak man ure op med en nøgle. Ure med indskriften “remontoir” trækkes i stedet op med en krone på toppen.

Ancre ligne droite

Dette er et teknisk udtryk om hvilken type hæmværk der er i uret. Hæmværket er den del af mekaniske urværker der holder tiden og begrænser hvor hurtigt tandhjulene kan løbe.

Mangler du et lommeur? Køb dem her.

Skriv en kommentar